Cum să concediezi un contabil șef

Contabilul-șef poate fi revocat din funcție în următoarele condiții:

    lichidarea companiei;
    după plac;
    în caz de încălcare a contractului de muncă;
    la expirarea duratei unui contract de munca pe durata determinata;
    în caz de nerespectare a funcţiei deţinute.

Concedierea voluntară

Dacă însuși contabilul șef a decis să părăsească societatea, acesta scrie o scrisoare de demisie adresată directorului cu 2 săptămâni înainte de plecare. Legea nu permite directorului să țină un contabil în funcția sa, deși managerii se opun adesea plecării unui specialist atât de important, cel puțin până când îi găsesc un înlocuitor demn. Dar este suficient ca un angajat să-și înregistreze cererea la birou – iar după două săptămâni are tot dreptul să părăsească locul de muncă.

Este mai bine să ajungeți la o înțelegere amiabilă cu contabilul-șef și să căutați cât mai curând un nou angajat: atunci contabilul va putea să-i transfere afacerile și să-i comunice succesorului său toate trucurile contabile ale companiei. Dacă nu există succesor, contabilul-șef ieșit întocmește instrucțiuni scrise și încearcă să transmită directorului toate informațiile importante.
Concedierea la inițiativa angajatorului

Pentru concedierea contabilului-șef la inițiativa angajatorului sunt necesare temeiuri din Codul Muncii. Nu va funcționa să concediezi un contabil din cauza antipatiei personale sau a caracterelor diferite.

TC oferă o listă largă de motive pentru concediere:

    neîndeplinirea obligațiilor care le revin;
    absenteism;
    apariția la locul de muncă sub influența alcoolului sau a drogurilor;
    încălcarea clauzelor contractului de muncă;
    reducerea unui post sau personal;
    nepotrivire de poziție etc.

Dacă l-ai concediat pe contabil șef cu încălcarea legii sau a regulamentului intern al companiei, acesta poate merge în instanță. Instanța poate lua partea reclamantului, iar atunci va trebui să reintroduceți fostul angajat în funcția pe care a ocupat-o.
Demiterea cu acordul părților

Concedierea cu acordul părților se inițiază de către angajator sau contabilul însuși. Părțile discută nuanțele procesului, convin asupra condițiilor, compensației, termenilor, plății și ce se va întâmpla dacă acordul este încălcat. De exemplu, că contabilul șef lucrează până când găsește un angajat înlocuitor, iar apoi îi transferă cazurile în termen de două zile. Acordul este întocmit în formă liberă - va fi util dacă una dintre părți încalcă termenii.