Procedura de calcul la concedierea de bunăvoie

Cel mai popular motiv pentru încetarea raporturilor de muncă este concedierea voluntară. In aceasta situatie, initiativa incetarii contractului de munca vine de la insusi salariatul. Angajatorul este obligat să ia în considerare imediat cererea scrisă a salariatului și să respecte procedura specifică de încetare în conformitate cu Codul Muncii.

La concedierea voluntara, se presupune ca salariatul va anunta angajatorul in scris dorinta sa de a inceta contractul de munca. In aceasta situatie, acesta trebuie sa scrie o declaratie adresata conducatorului societatii, in care se pun data si semnatura personala. Trebuie să indice data concedierii și să indice motivul încetării raporturilor de muncă.

    Dacă angajatul devine inițiatorul plecării, atunci în cerere poate să nu dea un motiv, este suficient să scrieți: „Vă cer să concediați din propria voință...”. Asigurați-vă însă că indicați data de la care se va încheia raportul de muncă. În acest caz, șeful organizației are dreptul să desemneze un termen de lucru în termen de 14 zile.

Există situații în care circumstanțele impun încetarea unui contract de muncă fără a lucra. În acest caz, trebuie să indicați motivul concedierii. Șeful întreprinderii sau un angajat al departamentului de personal are dreptul de a solicita confirmarea documentară a acestei baze. De exemplu, „Te rog să mă concediezi din motive de sănătate...”. Este mai bine să susțineți un astfel de motiv de concediere cu un certificat de la un medic, atunci nu va trebui să vă antrenați timp de două săptămâni.

Procedura de calcul la concediere de liberă voință prevede plata imediată a fondurilor. Calculul final include:

    compensație bănească pentru toate zilele de vacanță nefolosite;
    salariile pentru orele lucrate;
    sume acumulate anterior, dar neachitate încă angajatului.

    Conform Codului Muncii, procedura de calcul la concedierea de voie proprie se desfășoară după următoarele reguli:

        carnetul de muncă al specialistului concediat se eliberează în ultima zi a șederii acestuia la locul de muncă;
        decontarea integrală și plata fondurilor se face și în ultima zi lucrătoare;
        dacă o persoană lipsește în ziua concedierii din orice motiv (concediu medical, concediu de odihnă), atunci calculul se va face în ziua întoarcerii sale la muncă.