Cum să controlezi un contabil?

Situațiile de abuz din partea contabililor nu sunt neobișnuite. Pentru a proteja compania de pierderi financiare și contabilul de tentații, respectați următoarele reguli:

    Complicați procedura de retragere a banilor din contul curent, astfel încât să fie imposibil de efectuat un transfer fără semnătura managerului. Contabilul poate avea propria sa cheie pentru semnare, dar managerul trebuie sa aiba si propria sa cheie, care nu este la indemana contabilului, cu care directorul certifica plata intocmita.
    Înainte de a semna plata, luați câteva secunde pentru aceasta, înțelegeți unde vor merge banii. Nu semnați ordine de plată fără să vă uitați la listă.
    Dacă o companie folosește un carnet de cecuri pentru a retrage bani dintr-un cont, nu semnați niciodată cecuri în alb. Studiați cecul completat în același mod ca un ordin de plată.

Controlul asupra plății impozitelor
Optimizarea impozitelor, aplicarea corectă a deducerilor fiscale sunt, de asemenea, sarcini importante pentru un contabil care pot fi realizate mai bine cu sprijinul dumneavoastră.

    Solicitați contabilului dvs. să vă anunțe cu privire la impozite sau plățile în avans cu 2-3 săptămâni înainte de data scadenței. În acest caz, veți fi la curent cu plata și veți avea timp să colectați fonduri pentru plată în contul curent.
    Întrebați contabilul cum puteți reduce suma impozitului, dacă totul a fost făcut pentru aceasta.
    O dată pe an, cereți să faceți o reconciliere cu biroul fiscal și să vă familiarizați cu raportul.

Controlul asupra raportării companiei

Prezentarea la timp a rapoartelor este un indicator că ordinea domnește în contabilitatea companiei. De asemenea, scutește companiile de amenzi și atenție fiscală inutilă.

    Instruiți-vă contabilul să întocmească un calendar de raportare pentru perioada curentă și să rămână la curent cu rapoartele necesare.
    Semnează singur declarațiile, chiar dacă este o versiune electronică. Acest lucru îl va obliga pe contabil să ia mai în serios întocmirea rapoartelor, iar tu vei putea vedea dacă calculele și declarațiile necesare sunt depuse la timp și care dintre ele necesită ulterior depunerea de rapoarte actualizate.

Este important să-i arătați contabilului că îi monitorizați îndeaproape munca și că nu veți permite neglijența și abuzul.