Alegerea unui contabil | Cum se alege un contabil?

Conform statisticilor, un sfert dintre liderii de afaceri mici și mijlocii sunt gata să predea doar sarcinilor de bază unui contabil. Majoritatea directorilor se așteaptă ca contabilul să participe la analiza și planificarea afacerii. În organizațiile mici, contabilul înlocuiește adesea analiza financiară și afectează bunăstarea întreprinderii. Adesea, un manager și un contabil au lucrat împreună de mulți ani și chiar au înființat noi companii împreună.
Cum să determinați nivelul dorit de competență al unui contabil atunci când alegeți unul?

Este important ca un lider de afaceri să înțeleagă în primul rând ce fel de contabil caută. Specialistul contabil va forma doar tranzacții, va pregăti și va prezenta rapoarte, va întocmi organizația principală și va monitoriza plata contribuțiilor. Sau se va adânci în problemele financiare ale companiei pentru a înțelege perspectivele dezvoltării afacerii și pentru a participa la planificarea financiară și fiscală a activităților companiei.

Verificați salariul mediu contabil

Faceți monitorizarea contabililor din aceeași zonă în care își desfășoară activitatea compania. Acest lucru va ajuta la determinarea cuantumului remunerației și a nivelului de competență al contabilului.

Gândiți-vă la un sistem de motivație. Dacă compania este mică și contabilul nu are unde să „crească”, loialitatea și interesul său au nevoie de sprijin. Gândiți-vă la schema de formare, dezvoltarea profesională și schema de creștere a salariilor.

Șeful va trebui să plătească nu numai responsabilitățile directe ale unui contabil, ci și accesul la resurse contabile, programe, servicii cu consultanță de specialitate și seminarii de instruire. Acest lucru va ajuta la creșterea profesională a contabilului și la interacțiunile dvs.

Companiile care sunt angajate în selecția contabililor au dezvoltat metode de verificare a calităților candidaților: testare, efectuarea de anchete, interviuri. Experții știu ce întrebări trebuie adresate unui contabil pentru a-și testa abilitățile, cunoștințele cadrului legal și resursele profesionale.

Dacă vă veți intervieva singur sau cu un profesionist, acordați atenție criteriilor:

    Competențe profesionale: cât de familiarizat este solicitantul cu munca de birou, contabilitate, cadru legal, raportare, deduceri fiscale și penalități. Întrebați cum organizează candidatul ziua de lucru, ținând cont de programul de raportare, ce sarcini consideră a fi de cea mai mare prioritate.


    Experiență profesională: cereți o diplomă, certificate de cursuri profesionale frecventate, studiați o carte de muncă și puneți întrebări despre locurile de muncă anterioare. Aflați dacă contabilul a lucrat în companii cu același regim comercial și fiscal. Oferiți-vă să analizați situația posibilă în compania dvs. și să ascultați soluțiile candidatului.


    Cunoașterea tehnologiei informației: aflați ce software de contabilitate și baze de date deține.


    Calități personale: specificul muncii unui contabil necesită perseverență, atenție, răbdare, abilitatea de a comunica cu oamenii, de a-i asculta și de a le transmite informații. Gândiți-vă cât de confortabil va fi să comunicați cu această persoană pe probleme de afaceri.