Externalizarea contabilității - economii sau înșelăciune?

O mulțime de companii care intenționează să utilizeze suportul contabil al organizațiilor terțe își pun întrebarea, este oportun din punct de vedere economic? Sincer, este foarte dificil să răspunzi fără echivoc, deoarece totul depinde de situația specifică și de nevoile clientului. Practica arată că externalizarea contabilă este populară în rândul companiilor de diferite clase și dimensiuni, de la întreprinderi mici la companii multinaționale mari.

Un alt lucru este că companiile mari și mici urmăresc obiective diferite, recurgând la serviciile unor organizații contabile terțe.

Din punct de vedere economic, o companie mică nu poate angaja un contabil profesionist, a cărui remunerație poate fi o povară insuportabilă. Desigur, puteți angaja un student senior care se va ocupa de toate complexitățile contabile, dar în acest caz este imposibil să garantați performanța de înaltă calitate a muncii. Mai mult decât atât, menținerea unui contabil în personal este o serie de preocupări suplimentare care apar în aspectele impozitării și contribuțiilor la fondurile guvernamentale. Salariul unui contabil pe personal este constant și nu depinde de complexitatea și volumul muncii prestate pentru o anumită perioadă de timp. Dimpotrivă, o companie de externalizare apare exact atunci când serviciile sale sunt într-adevăr solicitate. Contabilul care însoțește compania cooperează pe bază contractuală și, prin urmare, relația juridică cu acesta este guvernată de codul civil și nu de codul muncii.

Companiile mari utilizează servicii de externalizare în situații specifice, cum ar fi fuziuni sau achiziții. Astfel de proceduri necesită o experiență complet unică pe care chiar și cel mai inteligent contabil ar putea să nu o aibă. Mai mult, nu contează ce face organizația, poate este producția de matrițe sau vânzarea de mașini - legislația fiscală este aceeași pentru toată lumea.

Este recomandabil să utilizați externalizarea contabilă dacă vă pasă de starea financiară a companiei dvs., astfel încât să doriți să aveți contabilitate profesională și raportare fiscală.