Este profitabil pentru o întreprindere mică să își mențină propriul departament de contabilitate?

Conform celor mai conservatoare estimări, întreținerea unui contabil obișnuit costă companiei o sumă forfetară. Aceasta include salariul contabilului, echipamentul pentru locul său de muncă, achiziționarea de articole de papetărie, plata pentru participarea contabilului la seminarii (ceea ce nu este în niciun caz un lux) și achiziționarea de software pentru el. Și asta nu este tot.


Fiecare dintre angajații angajați în companie este obligat să plătească impozite, iar contabilul nu face excepție de la regulă. Dacă funcțiile unui contabil se reduc la menținerea unei cantități mici de documentație primară și pregătirea periodică a rapoartelor financiare, atunci reprezentanții întreprinderilor mijlocii și mici încep să se gândească serios la modul de optimizare a acestui element de cheltuieli al companiilor.

Adesea, șeful unei companii se hotărăște el însuși în mod hotărâtor, asaltând ușile de oțel ale unei științe serioase a contabilității, fără a avea suficiente cunoștințe sau suficient timp pentru aceasta. Ca opțiune, atribuie responsabilitatea pentru menținerea datelor primare și completarea declarațiilor fiscale de către propria secretară. Interpreții înșiși suferă de acest lucru, obligați să facă ceea ce nu știu să facă, dar cel mai important, afacerea suferă, pentru care a rămas foarte puțin timp. Beneficiile economice ale înlocuirii unui contabil cu un secretar pot fi calculate în șase luni - cel mai probabil nici nu vor fi pe placul șefului întreprinderii.

Din fericire, această situație nu este deloc deznădăjduită. Poate fi rezolvat destul de simplu prin încheierea unui acord cu o companie care furnizează servicii de contabilitate întreprinderilor mici și mijlocii. Beneficiile sunt imediat vizibile: costul unui contabil angajat poate fi inclus în costul de producție, în timp ce valoarea plăților fiscale este redusă. Nu este nevoie de un computer pentru un contabil și nu este nevoie să instalați uși metalice pentru biroul său. Un alt fapt interesant este că contabilii terți, contrar credinței populare, oferă un nivel mai ridicat de confidențialitate decât contabilul cu normă întreagă al companiei. Faptul este că contabilul companiei are acces la mai multe documente decât o companie terță de contabilitate, ceea ce crește riscul scurgerilor de informații din vina sa.

Dar este deosebit de important ca personalul companiilor de contabilitate să angajeze specialiști ale căror calificări sunt fără îndoială, ceea ce nu este întotdeauna posibil să spunem despre un contabil angajat de firmă, mai ales dacă istoricul său este încă mic. Dacă contabilul are experiență, costul anual al întreținerii acestuia poate crește de 1,5-2 ori.