Cumpărarea proprietății în străinătate: cum să nu plătiți de două ori

Cum începe achiziționarea de bunuri imobiliare în Europa? De regulă, de la deschiderea unui cont bancar. Desigur, în unele țări, de exemplu în Grecia, o parte semnificativă a sumei este încă transferată în numerar din mână în mână în momentul semnării acordului, scăpând astfel din atenția autorităților fiscale. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, atunci când cumpărați proprietăți imobiliare în străinătate, trebuie să plătiți prin transfer bancar și, prin urmare, un cont bancar și o anumită sumă pe acesta sunt condiții necesare.Conform legii, un cetățean care și-a deschis un cont în străinătate este obligat să anunțe autoritățile fiscale. Dacă nu faceți acest lucru în termen de o lună, va trebui să plătiți o amendă de câteva mii de ruble.

Există anumite nuanțe la transferul de fonduri.

1. Multe bănci occidentale vă solicită să depuneți o declarație fiscală care să confirme că fondurile sunt legale și că au fost plătite impozite de la acestea

2. La sosirea banilor, autoritățile fiscale locale vor manifesta, de asemenea, interes pentru acestea. Prin urmare, atunci când cumpărați imobile direct (fără a implica un agent imobiliar care lucrează în ambele țări), în special într-un stat cu care Republica Moldova nu are un acord privind evitarea dublei impuneri, trebuie să fiți pregătiți ca achiziția să fie impozitată de două ori. Desigur, acest lucru va crește prețul locuințelor. Dar chiar și în țările cu care există astfel de acorduri, proprietarul casei este obligat să își caute singur drepturile. În primul rând, prin declarație de venit scrupuloasă și furnizarea de informații despre plata impozitelor către serviciile fiscale din ambele state.

Ipotecă complicată

Mulți ruși sunt atrași de dobânzile ipotecare scăzute la băncile europene și de condițiile liberale pentru emiterea de împrumuturi. Cu toate acestea, nu totul este la fel de noros pe cât pare.

Captura este, din nou, în legislația fiscală rusă. Are un astfel de concept ca beneficiu material. Împrumuturile emise la bănci străine se încadrează și în această categorie dacă procentul lor este mai mic decât cel stabilit de Banca Centrală, adică diferența dintre 2-3% europene și 9% draconice din Moldova este considerată profitul dvs. material. Iar faptul că într-adevăr nu primiți niciun venit nu schimbă lucrurile: trebuie totuși să plătiți impozite. Nici mai mult, nici mai puțin - 35% din diferența dintre ratele dobânzii. Datorită unei asemenea „griji” a statului nostru cu privire la interesele băncilor, chiar și cea mai profitabilă ipotecă din străinătate poate duce la pierderi financiare mari.

Puteți evita capcana luând un împrumut de la o bancă rusă. Dar, în acest caz, va trebui să uitați de procentele europene „cu chip uman”.

Situația este oarecum mai bună în țările în care statul închide ochii la originea capitalului, ca în Cipru, sau chiar închide ochii pentru a ascunde o parte din plățile de impozite către propria trezorerie, ca în Grecia deja menționată.

Dar există și capcane financiare în aceste țări. În Cipru, un dezvoltator poate vinde o casă pentru care creditul ipotecar nu a fost plătit băncii. În Grecia, valoarea obiectului vândut este indicată fără TVA, care reprezintă aproape 20% din suma achiziționată.

Așadar, înainte de a cumpăra proprietăți imobiliare în străinătate, experții vă sfătuiesc să locuiți o perioadă în țara aleasă. Sau contactați o companie de încredere care vă va oferi nu numai achiziționarea locuințelor care vă plac, ci și soluția problemelor financiare de bază: deschiderea unui cont bancar, transferul de fonduri, consultarea legislației fiscale locale etc.